Primadonna-guide: Bliv en mester til at lede arketyperne

EGN HAR TALT MED HELLE HEIN, FORSKER OG FORFATTER TIL PRIMADONNALEDELSE, OM ARKETYPERNE, OG HVORDAN DU HÅNDTERER DEM – SÆRLIGT TIL MUS-SAMTALEN.

Du kender dem. Ham, der afkræver dig klare mål konstant. Hende, som fordyber sig i timevis og ønsker mere selvbestemmelse. Ham, som bliver hys, er han utilfreds. Hende, der gør, hvad hun bliver bedt om – og altid kommer med kage. Og ham, der kommer klokken 9 og går klokken 17. SHARP.

Hvis du kan genkende arketyperne blandt dine medarbejdere, er du godt på vej til at skabe synergi i afdelingen. Men det kræver også, at du forstå, hvorfor de agerer, som de gør. For Primadonnaen er bestemt ikke hys, når han er utilfreds, og der er en grund til, at Lønmodtageren går klokken 17. SHARP.

EGN har talt med Helle Hein, forsker og forfatter til Primadonnaledelse, om arketyperne, og hvordan du håndterer dem.

Mød: Primadonnaen, den ekstroverte Præstations-tripper, den introverte Præstations-tripper, Pragmatikeren og lønmodtageren.

Primadonnaen

Helle Hein udviklede sin ledelsesteori med Det Kongelige Teater som case. Her observerede hun, hvordan visse kunstnere altid blev betragtet som hysteriske af ledelsen. I virkeligheden var de dog slet ikke det – de arbejdede blot for noget større.

Derfor skal du også finde dine typiske Primadonnaer i specialisterne.

Primadonnaen er drevet af den højere sag, og som leder skal man forstå, at almindelig målsætning og belønning slet ikke er det, der driver Primadonnaen – faktisk vil de fnyse af dig og måske endda vende sig mod dig, forstår du det ikke.

Selv om de kan være besværlige, så husk, Primadonnaen er den billigste arbejdskraft, du kan få, fordi de knokler.

Det værste man kan gøre mod en Primadonna er at’ micro manage’. For dem vil det blive betragtet som mistillid. For Primadonnaen stræber allerede efter den højeste standard og kan ikke levere mere, end de gør – og det er faktisk ofte mere end rigeligt.

Bedste råd til at lede en Primadonna:
Giv ham eller hende frirum og faglig autonomi og hav forståelse for, at de gør deres absolut bedste – og nok også er de bedste til det, de laver. Vær dog opmærksom på, at de har en tendens til at selv definere de vigtigste opgaver og sylte dem, de ikke finder ligeså vigtige.

Giv dem derfor frihed under ansvar, find ud af om du kan vinkle de syltede sager til at dreje sig om “sagen” og skærm dem såvidt muligt fra alt, der handler om Excel-ark, administration og andre – i deres øjne – ligegyldigheder, der tager tid væk fra det vigtige arbejde.

Spørg dig selv, om han eller hun bruger tiden fornuftigt? Hvis din Primadonna-medarbejder brokker sig højlydt, ja, så er du ikke i tvivl. Er det tilfældet, overvej, om din Primadonna eventuelt bør have – og måske fortjener at få – en studentermedhjælp, som kan tage sig af alt det, som han eller hun anser for kedeligt og uvæsentligt.

Og selv om de kan være besværlige, så husk, Primadonnaen er den billigste arbejdskraft, du kan få, fordi de knokler. Når de får lov at lave det, de er gode til.

Husk til MUS-samtalen
Lyt til dem, hvis de ikke føler, at de bruger tiden fornuftigt og tal med dem om, hvad der skal til for at de kan det. Vend desuden med dem, hvordan de kedelige opgaver kan gøres sjove og bestik dem eventuelt med endnu mere frihed.

Præstations-tripperen – den ekstroverte

Præstations-tripperen elsker at præstere på et højt niveau, og når noget lykkes, giver det dem et kick – en ekstrem lykkefølelse, der ikke varer længe, men til gengæld er stærkt vanedannende. Det betyder, at Den Ekstroverte Præstations-tripper har behov for at få sin kick hyppigt for at kunne blive ved med at præstere.

Nogle ekstroverte Præstations-trippere kan af andre medarbejdere opleves som noget irriterende, fordi de konstant konkurrerer og er typerne, som hokus pokus sætter sig selv i fokus. I virkeligheden betyder den her selvpromovering dog, at de har brug for ros. Anerkendelse. Og mere ros.

Her handler det om klassisk målsætningsteori

For Præstations-tripperen skaber resultater – og mange af dem – men har også brug for tydelige mål og belønninger, når de igen, igen leverer.

Bedste råd til at lede Den Ekstroverte Præstations-tripper
Her handler det om klassisk målsætningsteori. Du skal sætte mål, så de kan nå deres belønning i etaper, men husk, Den Ekstroverte Præstations-tripper konkurrerer med alt og alle, og derfor skal målene blive mere og mere ambitiøse.

I modsætning til Primadonnaen, hvor du kan være sikker på, at det ender i et opråb om, at du ikke stoler på dine medarbejdere, er KPI’er derfor en rigtig god løsning for Den Ekstroverte Præstations-tripper, som på den måde nemt kan tracke sin fremdrift.

Læs også: Tjekliste til den gode MUS-samtale

For at undgå den til tider ulidelige selvpromovering, sørg for at rose dem ved udvalgte lejligheder, involver dem og beløn dem, når det går rigtig godt. Så vil du opleve, at de er yderst nemme at lede.

Husk til MUS-samtalen
Involver dem, sæt nye ambitiøse mål. Og for Guds skyld: ros dem!

Præstations-tripperen – den introverte

Ja, ja, nu troede du lige, at du havde styr på Præstations-tripperen, men tro du bare om. Om end der er fællestræk er Den Introverte Præstations-tripper ganske anderledes på afgørende punkter, så forsøger du de samme virkemidler med KPI’er og ros, får du en reaktion, som minder om Primadonnaen – muligvis tilsat himmelvendte øjne bag computerskærmen.

For Den Introverte Præstations-tripper reagerer ikke på ros for rosen skyld, for ham eller hende handler det om processen, og den eneste konkurrence de kører er med dem selv.

Ofte sidder Den Introverte Præstations-tripper med komplicerede opgaver, men de elsker det, og derfor vil du se dem tage frokosten med hen foran computeren, og du vil bemærke, at de sjældent lystrer, når Pragmatikeren – som du får lov til at læse om lige lidt – endnu engang kommer med kage eller lige vil snakke om gårsdagens bagedyst.

Læs også: Eksperter: Vær autentisk, leder

Det handler dog ikke om, at Den Introverte Præstations-tripper ikke er social. Han eller hun har blot brug for at kunne fordybe sig, idet deres kick kommer, når de har løst en særlig svær opgave, og unødige afbrydelser gør derfor, at det tager længere tid at få kicket. Kort sagt – hver ting til sin tid, og det betyder, at der ikke er mentalt rum til at spise kage i tide og utide.

Bedste råd til at lede Den Introverte Præstations-tripper
Ofte vil du se Den Introverte Præstations-tripper lave et væld af overspringshandlinger, før de går i gang. Lad dem – for når de har overstået denne, for udenforstående, noget unødige ageren, sætter de sig ned og arbejder i et væk og hurtigere, mere effektivt og yderst præcist sammenlignet med kollegerne.

Sig det som det er, ja-hat og positiv feedback preller af på dem

Overvej, om du bør give din Introverte Præstations-tripper-medarbejder sit eget kontor eller hjemmearbejdsdage, så han eller hun har plads til at fordybe sig. Så vil du opleve, at de selv opsøger det sociale, og du slipper for igen at skulle forklare de andre typer, at deres introverte præstations-tripper-kollega altså ikke er asocial, men blot koncentreret.

Husk til MUS-samtalen
Sig det som det er, ja-hat og positiv feedback preller af på dem. Anerkend dem – men kun når de har knækket en virkelig svær kode. Og giv dem ro.

Pragmatikeren

Balance er alt for Pragmatikeren. Selv om de er pligtopfyldende og har rigelig med faglig stolthed, trives de ikke, når chefen endnu engang beder dem arbejde over, eller hvis de ikke kan få ferie de uger, de har planlagt med familien. Pragmatikeren er den, der nævner, at frokostpausen faktisk er 29 minutter og ikke en halv time, de går op i producerer, og regler er bestemt ikke til for at blive brudt.

Det er ikke fordi, de ikke vil arbejde eller er petitesseryttere – de er flittige, når de sidder på deres pind – men hjemmelivet er vigtigt, og på arbejdspladsen skal der være plads til at hygge sig, fordi det er en del af balancen, og privatliv og arbejdsliv skal være ligeligt fordelt på hver vægtskål.

De gør det ikke for at blive populære eller overspringshandle, men fordi de ved, at de har gjort det arbejde, de er blevet bedt om

Pragmatikeren stræber efter at gøre et godt stykke arbejde indenfor de rammer, de har fået.  Derfor er det også dem, der byder på kage, i hvad Den Introverte Præstations-tripper anser for i tide og utide, eller finder på, at der skal være drillenisser, som får førnævnte arketype til at sukke endnu dybere.

De gør det ikke for at blive populære eller overspringshandle, men fordi de ved, at de har gjort det arbejde, de er blevet bedt om – og derfor er der plads til lidt hygge.

Bedste råd til at lede Pragmatikeren
Hvis en Pragmatiker oplever, at der ikke er en balance mellem privat- og arbejdsliv, bliver de stressede. Pragmatikeren er pligtopfyldende og går på arbejde for at udføre et godt stykke arbejde, men trives sjældent ved store mængder overarbejde.

Sætter du dem ligeledes arbejdsmæssigt fri på samme måde som Primadonnaen og Præstations-tripperen, vil de ikke vide, hvor grænsen går, hvorfor de vil opleve, at deres personlige frihed ryger, fordi de er helt enormt pligtopfyldende og vil arbejde, til de kommer ud af balance.

Læs også: Sådan leder du opad, nedad, udad og på tværs

For at Pragmatikeren skal trives, skal du derfor give han eller hun klare rammer og undgå såvidt muligt, at de skal arbejde over – de får deres energi fra fritiden og privatlivet, og det er det, der gør, at de er så flittige på arbejdet. Samtidig har de behov for hyppigt feedback, så de ved, at de gør deres arbejde ordentligt.

Husk til MUS-samtalen
De går op i sandwichmodellen, når det gælder feedback, så husk at starte positivt ud. Og sæt klare rammer for, hvad du forventer af dem.

Lønmodtageren

Lønmodtageren går på arbejde for at få et kick i fritiden. For dem er jobbet en straf, der skal udstås fra 9 til 17, og derfor kan du forvente, at de er tjekket ud klokken 17. SHARP. For Lønmodtageren er der kun én rationel måde at forholde sig til arbejdet på, og det er at få mest muligt ud af det.

Derfor ønsker de at maksimere deres udbytte, mens de leverer mindst muligt – så energien kan reserveres til fritiden. Ja ja, Lønmodtageren arbejder da, men det er ikke der, hvor de finder deres motivation. Og hvorfor mon det er?

Selv om de ægte Lønmodtagere findes, dækker deres Lønmodtageradfærd ofte over noget andet, og er dermed mere en adfærdskategori end en reel arketype. For bag det ugidelige og småbitre ydre sidder ofte en forsmået Primadonna eller Præstations-tripper, som har fået nok slag i deres karriere til, at de har opgivet, eller gennem årene simpelthen ikke er blevet ledt ordentligt.

Er du en leder, som forstår at lede Primadonnaen og Præstations-tripperen, kan du også lede den, der er gået undercover.

Nu kan de ikke finde vejen ud, og derfor er de blevet mavesure og tæller hver dag minutterne til, at de kan skride ud i friheden. Og måske bruge noget tid, hvor de føler sig værdsat – såsom på frivilligt arbejde.

Bedste råd til at lede Lønmodtageren
Læg mærke til de historier kollegerne fortæller om din Lønmodtager-medarbejder – og spørg ind. Ofte vil du opdage, at de for år tilbage har været yderst værdsatte, ambitiøse og dygtige medarbejdere, og det er her, du skal tage fat.

Husk til MUS-samtalen
Her er det mere end blot ét råd – faktisk kan MUS-samtalen vise sig at være ganske afgørende, formår du at prikke hul i Lønmodtagerens overflade. Sig til dem, at du har bemærket, at de virker demotiverede eller kede af det og spørg, hvad du kan gøre for at ændre det.

Hav in mente, at der altid kan foregå ting i privatlivet, som man ikke selv er herre over, men er det ikke det, der er problemet, insister på at finde en løsning, hvor de finder en måde at blive glade i deres arbejdsliv igen.

Læs også: Sådan motiverer du dine medarbejdere

Er du en leder, som forstår at lede Primadonnaen og Præstations-tripperen, kan du også lede den, der er gået undercover.

De trænger blot til et motiverende skub i den rigtige retning. Hvad enten det er en større sag, masser af mål og belønninger, eller en virkelig hård nød, de kan knække. I fred. Og er de virkelig en ægte Lønmodtager, så lad dem gå klokken 17. SHARP.

TwitterLinkedInFacebookCopy Link