2. marts 2017

Hemmeligheden bag effektiv strategieksekvering

Hemmeligheden bag effektiv strategieksekvering

Har I, lige som rigtig mange andre virksomheder, svært ved at eksekvere på jeres strategier? Find ud af hvilke fire elementer, der påvirker eksekveringen og de fem ting du kan gøre med det samme, som har den største effekt på din virksomheds evne til at eksekvere.

I artiklen ”The secrets to Sucessfull Strategy Execution” i Harvard Business Review, beskriver Gary L. Neilson, Karla L. Martin og Elizabeth Powers resultatet af interviews og undersøgelser af en stor mængde ansatte og ledere på forskellige niveauer i mere end 1.000 virksomheder i mere end 50 lande.

I artiklen identificeres de fire basale byggeblokke, som organisationer kan bruge til at styrke eksekveringen af en strategi.

  • Tydelige beslutningsrettigheder
  • Effektivt informationsflow
  • Afbalancerede motivatorer
  • Strukturændringer

Strategiens fire byggeblokke og deres relative styrke i forhold til eksekvering

strategimodel.png

Kilde: Harvard Business Review: The Secrets to successful Strategy Execution. Af: Gary L. Neilson, Karla L. Martin og Elizabeth Powers

Det interessante er, at mange virksomheder jo godt ved, at der er noget, der halter på eksekveringsfronten. De forsøger at gøre noget ved det, men det første område, som virksomheder vælger at sætte ind på, er strukturen i organisationen.

Netop strukturændringer, er den løsning, som undersøgelserne viser, giver den mindste effekt (se tekstboks herover). Ændringer på organisationens struktur giver måske nok en kortvarrig forbedring i effektivitet, men hurtigt (efter få år) er organisationen tilbage, hvor den startede og med de samme problematiske strukturer.

Ifølge forfatterne, skal virksomheder i stedet sætte ind med ændringer i forhold til, hvordan informationsflowet er i organisationen og sørge for, at alle i organisationen har et tydeligt billede af, hvem der har ansvaret for hvad og hvem der træffer hvilken form for beslutninger. Når der er styr på dette, følger de andre byggeklodser med nærmest af sig selv.

Forfatterne identificerer i artiklen 17 ting, som man kan skrue på, for at forbedre sin strategieksekvering. Her får du forfatternes top 5:

Sørg for, at:

1. Alle har en god ide om, hvilke ideer og handlinger han/hun er ansvarlig for

2. Vigtig information om jeres konkurrenter, hurtigt når til hovedkvarteret/ledelsen

3. Beslutninger sjældent betvivles

4. Informationer har frit løb gennem organisationen

5. Alle medarbejdere har de informationer, de har brug for, så de forstår, hvilken betydning deres beslutninger har på bundlinjen

Harvard Business Review: The Secrets to successful Strategy Execution. Af : Gary L. Neilson, Karla L. Martin og Elizabeth Powers.
Denne artikel er udgivet i samarbejde med LederIndsigt.
LederIndsigt er et eksklusivt content-univers for Netværk Danmarks medlemmer. Her har du adgang til inspiration, viden og værktøjer, der ruster dig på relevante ledelsesområder som strategi og forretningsudvikling, innovation, salg, kommunikation og HR.

Følg os og hold dig opdateret om de seneste indsigter og kommende events.